Lokacija

Uljuljan u stoljetnu povijest utisnutu u kamene fasade, okupan morem i miomirisima Mediterana, zaštićen moćnim planinama i grebenima, Šibenik je centar Jadrana. U njemu se prošlost susreće u svakoj kali, izviruje sa tvrđava, iščitava s drvenih škura i prkosno živi.

Naš je vrhovni je umjetnik doista bio zaigran kada je ocrtavao krajolik oko Šibenika. Dao si je mašti na volju i darovao nam jedinstveni kanjon rijeke Krke, njen krški okoliš, slapove i otočić Visovac, pa pohitao dalje, modrim morem rasipajući otoke i hridi Kornata za doživljaj neponovljive ljepote prirode i plavetnila mora…

Inovativnošću i radoznalošću, prednjačili su Šibenčani od davnih dana. Dokaz je tome i svjetski poznati Faust Vrančić, izumitelj padobrana ali i mnogih drugih onodobnih čuda, koji je svoje ideje začeo na rodnom otoku Prviću, pa ih ponio sve do Venecije, postavši tako najvažniji konstruktor i tehnički pisac u Hrvata.

Najznačajnije graditeljsko ostvarenje 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske – veličanstvena katedrala sv. Jakova. U svom gotičko-renesansom stilu, zgotovio ju je Juraj Dalmatinac, ukrasivši ju anđelima, kapitelima od kovrčava lišća, velebnim kipovima svetaca, ali i isklesanim likovima svojih sugrađana. Zbog svojih iznimnih vrijednosti, katedrala je 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

location